System all inclusive, który od lat stanowi podstawę turystycznej oferty lwiej części hoteli w Turcji, może przejść znaczące zmiany. Tamtejsze władze wypowiadają wojnę marnotrawstwu, a na biurko prezydenta Erdogana ma trafić raport przygotowany przez branżę hotelarską dotyczący wprowadzenia nowych regulacji.
All Inclusive w Turcji – Skala problemu marnotrawstwa żywności
Raport przygotowany przez radę ds. polityki rolnej i żywnościowej przy administracji prezydenta Erdogana wylicza, że co roku w kraju wyrzuca się około 23 miliony ton żywności. Każdego dnia marnuje się 12 milionów bochenków chleba, a 35 proc. warzyw i owoców psuje się, zanim w ogóle trafią na stół.
Tureckie władze w ten sposób chciałyby walczyć z marnowaniem żywności w obliczu szalejącej inflacji, którą napędza choćby wzrost cen artykułów spożywczych. Turecki „Sabah” powołuje się na Ramazana Bingola, jednego z doradców prezydenta Erdogana, a jednocześnie prezesa Stowarzyszenia Tureckich Restauracji i Hoteli. Wyliczył, że sporo z tego, co na talerze nakładają goście podczas śniadań w tureckich hotelach, trafia później do kosza.
Planowane zmiany w all inclusive w Turcji
Władze pracują nad przygotowaniem nowego prawa, które bardzo mocno ograniczą serwowanie dań w opcji all inclusive, ale też wprowadzi kary pieniężne dla hoteli. Dominująca ma być oferta „à la carte” – goście będą wybierać dania i napoje z menu i otrzymywać je w dokładnie zamówionej ilości.
System all inclusive w hotelach mógłby zostać przekształcony w system à la carte. Ludzie zamawiają tyle, ile chcą. Zamiast oglądać wszystko i nie jeść, odchodzą od stołu z wybranymi przez siebie produktami i pełnymi żołądkami – wyjaśnia przedstawiciel prezydenckiej rady ds. polityki rolnej i żywnościowej Ramazan Bingöl.
Wpływ na polskich turystów
Turcja jest jednym z ulubionych wakacyjnych kierunków Polaków. Olbrzymia część Polaków decydujących się na wypoczynek w Turcji, wybiera opcję „all inclusive”. Co więcej, nasi rodacy chętnie dopłacają po 500 zł, a nawet więcej od osoby, aby móc korzystać z dostępu do jedzenia i picia przez 24 godziny na dobę.
Turystyka odpowiada za około 12 proc. tureckiego PKB, a przychody z tego źródła w ubiegłym roku przekroczyły 61 mld dol.
Stan prac nad nowymi przepisami
Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Polityki Żywnościowej chce „wcisnąć przycisk” i położyć kres marnotrawstwu żywności w hotelach oferujących opcję all inclusive. Jeśli wnioski i rekomendacje z raportu trafią do tureckiego parlamentu, możliwe będzie rozwiązanie na poziomie legislacyjnym, ale inicjatywa jest też po stronie samych hotelarzy.
Planowane zmiany w systemie all inclusive w Turcji wynikają z potrzeby ograniczenia marnotrawstwa żywności i walki z inflacją. Ewentualne wprowadzenie nowych regulacji może znacząco wpłynąć na sposób funkcjonowania tureckiej branży hotelarskiej oraz preferencje turystów, szczególnie z Polski, gdzie formuła all inclusive cieszy się ogromną popularnością. Ostateczne decyzje będą zależeć od ustaleń na poziomie rządowym oraz reakcji samej branży turystycznej.
Grafika: Pexels, Engin Akyurt
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.