Miasto Xi’an, starożytna stolica Chin
Miasto Xi’an było starożytną stolicą przez trzynaście chińskich dynastii. W rezultacie, z uwagi na ilość zabytków i spuścizny kulturowej, dzisiaj jest znanym miastem turystycznym w Chinach. To w tym mieście znajduje się słynna Terakotowa Armia, czyli kolekcja rzeźb składająca się z tysięcy unikalnych figur. Jest to także stolica prowincji Shaanxi, do której wybierzemy się na kulinarną podróż.

Stolica węglowodanów i kuchni fusion
To co wyróżnia tę okolicę to świetna kuchnia. Xi’an żartobliwie nazywają „stolicą węglowodanów”, ze względu na rodzaje makaronów, jakie restauratorzy serwują w lokalnych knajpach. Niemniej, najbardziej znane jest tutaj inne danie, które składa się z chleba pita nasączonego zupą z jagnięciny.
Co ciekawe, w przeciwieństwie do makaronów, chleb pita to nie jest standardowy składnik, z którego znana jest kuchnia chińska. Jak możemy się domyśleć, nowy sposób jedzenia zup przywędrował do Chin z Bliskiego Wschodu.
Przybysz z Bliskiego Wschodu- chleb pita w kuchni chińskiej
Starożytny Xi’an był punktem, w którym zaczynał się Jedwabny Szlak. Historycy uważają, że nowy jedzenia jagnięcej zupy przywędrował wraz z arabskimi kupcami, Jedwabnym Szlakiem do Chin. Jedzenie zup i sosów za pomocą chleba pita znamy dobrze z kuchni Bliskiego Wschodu. Używamy go na przykład do jedzenia hummusu, rozgrzewającej zupy lentil lub do fasolowej zupy harira. Dania często podawane są z kawałkami chleba pita w środku, ponieważ pozwala to na absorbowanie smaków i zagęszczenia konsystencji potraw. W rezultacie połączenia zupy z jagnięciny, czyli znanej już w Chinach potrawy, przypraw przywiezionych przez kupców i chleba pita, powstało to słynne, regionalne danie.
Zupa jagnięca z pitą
Obecnie, aby zachować tradycję kulinarną, restauratorzy w regionie Shaanxi podają jagnięcą zupę tak, aby klienci mogli uczestniczyć w jej przygotowaniu. Kelnerzy podają klientom zupę z apetycznymi plastrami mięsa, a osobno chleb pita. W taki sposób to goście restauracyjni sami mogą zadecydować o pożądanej gęstości tej potrawy.

Wykwintna kuchnia chińska
Starożytne dokumenty wskazują, że na bankietach w okresie panowania dynastii Tang na stołach pałacowych często pojawiały się owoce morza, importowane z odległych miejsc. Chang’an, czyli dzisiejszy Xi’an był wtedy, tysiące lat temu, stolicą dobrobytu.
Ze względu na długi czas transportu i brak odpowiednich technologii, owoce morza importowane do Chang’an trzeba było suszyć przed wysyłką. Aby kucharze mogli później je wykorzystać, moczyli susz przed użyciem. Władcy importowali przede wszystkim przetwory z płetw rekina, ogórków morskich i uchowców. Tradycja suszenia przetworów z ryb przetrwała do dziś- na chińskich straganach do tej pory sprzedawane są suszone kraby, krewetki, płaty ryb. W niektórych sklepach i restauracjach w Chinach możemy również nadal zakupić suszone płetwy rekina. Ich popularność i dostępność mogą się różnić w zależności od regionu i obowiązujących przepisów.

Oficjalna kuchnia Chin
W późniejszych czasach, kuchnia wywodząca się z cesarskiego dworu została określona mianem kuchni oficjalnej. W okresie końcowym panowania dynastii Qing, znani szefowie kuchni z regionu Shaanxi dokonali jej systematyzacji. Na całe szczęście, ponieważ ze względu na popularyzację innych, mniej skomplikowanych i tańszych w przygotowaniu dań, oficjalna kuchnia w zasadzie zanikła. Dania kuchni oficjalnej, ze względu na wysoki koszt przygotowania i czasochłonność, były zarezerwowane głównie dla osób z wyższych sfer społecznych- dzisiaj nazwalibyśmy to mianem fine dining.
Popularność streetfoodów
W międzyczasie uliczne restauracje rosły na popularności, serwując potrawy codziennego użytku, które stopniowo stały się reprezentatywne dla kuchni Shaanxi, a również dla całej kuchni chińskiej. Z tego powodu, w dzisiejszych czasach bardziej od zupy jagnięcej i suszonych rekinów Chiny kojarzymy z kurczakiem w pięciu smakach, pędami bambusa, grzybami mun i makaronem ryżowym. Nic dziwnego- to właśnie ta kuchnia wyparła oficjalną, chińską kuchnię pałacową.

Powrót oficjalnej kuchni na salony
Wraz z wprowadzeniem polityki reform i otwarcia branża turystyczna w prowincji Shaanxi otworzyła się na turystów. W następstwie tych wydarzeń, oficjalna kuchnia chińska dostała nową szansę. Poczynając od 1990 roku, wiele restauracji w Shaanxi zaczęło badać i odradzać ideę starożytnych bankietów. Było to możliwe oczywiście dzięki zapisom porządkowym ówczesnych kucharzy pałacowych.
W 2011 r. oficjalna kuchnia została włączona do niematerialnego dziedzictwa kulturowego tego regionu.
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.