Polska kuchnia leci w kosmos
Astro menu to komplet dań głównych, deserów oraz przekąsek, które reprezentować będą polską kuchnię w projekcie Bonus Food. Założeniem projektu jest urozmaicenie diety kosmonautów o dania, które przywołać mają na myśl domową kuchnię, zwiększajac humor i morale podczas kilkunastodniowej misji na oribice.
Podczas pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie mamy dostępu do świeżych produktów tak jak na Ziemi. Świeże warzywa i owoce to prawdziwy luksus, który pojawia się tylko przez kilka dni po przylocie misji cargo z zaopatrzeniem. Większość jedzenia to posiłki w puszkach lub liofilizowane, zapakowane w saszetki – tłumaczy dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.
To taki pomost pomiędzy przestrzenią kosmiczną a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. Jeśli na co dzień ukochana potrawa potrafi dodać energii i poprawić humor, to co dopiero podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Pod względem mentalnym jest to skuteczny sposób na podniesienie morale – mówi Laura Godek, współzałożycielka i dyrektor generalna LYOFOOD.
Dania towarzyszyć będą astronaucie projektowemu Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) dr Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu, który w 4 osobowej załodze weźmie udział w misji Axiom 4. Przez dwa tygodnie w warunkach mikrograwitacji przeprowadzi kilkanaście eksperymentów technologiczno-naukowych zaproponowanych przez polskie firmy i instytucje.

Więcej o misji w artykułach magazynu militarnego MILMAG: Projekt Bonus Food: Dania kieleckiej firmy Lyofood lecą w kosmos, Ignis – pierwsza polska misja na Międzynarodową Stację Kosmiczną.
Astro menu na wyciągnięcie ręki
Całe Astro menu trafia właśnie do sprzedaży detalicznej i dostępne jest w oficjalnym sklepie internetowym LYOFOOD oraz w sieci sklepów Żabka. Dania główne, wybrane przez dr Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego, powstały we współpracy z Mateuszem Gesslerem.
O projekcie Bonus Food usłyszałem już pierwszego dnia w Europejskiej Agencji Kosmicznej i od razu pomyślałem, że warto zabrać na orbitę jakieś polskie specjały. Nazwisko Mateusza Gesslera podsunęła mi koleżanka. Szybko złapaliśmy dobry kontakt, bo okazało się, że mamy sporo wspólnego – obaj spędziliśmy dużą część życia we Francji, a do tego dzielimy pasje, takie jak żeglarstwo czy górskie wędrówki. Dlatego właśnie wybór padł na Mateusza – dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.
Dania główne
Astropierogi
Czy można wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów?! Przedstawiamy pierwsze we Wszechświecie liofilizowane tradycyjne pierogi! Kapusta kiszona z cebulą i grzybami, doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, a następnie zamknięta w cienkim cieście.
LYOFOOD
Dostępne także jest mini-opakowanie z jednym pierogiem.

Astrozupa
Klasyczna pomidorówka, królowa polskich zup. Skomponowana tak, by nawet kilkaset kilometrów nad ziemią smakowała jak w domu! Poczujesz w niej soczyste, dojrzałe pomidory i bogaty warzywny bulion z pietruszką i koperkiem, dopełnione łyżką śmietany i szczyptą czarnego pieprzu.
Astrodanie
Cukinia, papryka, bakłażan i czerwona cebula duszone w sosie pomidorowym z ząbkiem czosnku, szczyptą lubczyku i tymiankiem. Aromatyczny gulasz podawany z niepaloną kaszą gryczaną. Oryginalnie wywodzące się z kuchni węgierskiej leczo na dobre zagościło na polskich stołach.
Astrodeser
Nie od dziś wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze na świecie! A kto miał już okazję spróbować naszej Kruszonki, ten wie, że na orbicie będzie ona godną reprezentantką rodzimych łakoci. Słodkie jabłka pieczone z porządną szczyptą cynamonu i otulone tradycyjną, chrupiącą kruszonką, nawet w kosmosie przywiodą na myśl najlepsze domowe szarlotki i jabłeczniki.
Owocowe przekąski, czyli Astrodropsy
Astrodropsy to w 100% liofilizowany mus owocowy bez konserwantów i dodatku cukru. Dostępne od 28 maja w trzech smakach: jabłko,truskawka i mango.
Sprawdź całe Astro menu na oficjalnej stronie LYOFOOD.
Współpraca reklamowa
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.