CRKT Squid 2490
Podstawowy model Squid został zaprojektowany Lucasa Burnleya, knifemakera z Oregonu. Niewielki nóż z 5,5cm ostrzem wykonanym ze stali 8Cr13MoV zaskarbił sobie sympatię wielu użytkowników, a dzięki spłaszczonej budowie, stosunkowo małej wadze i klipsowi deep-carry nóż ten idealnie nadaje się jako nierzucające się w oczy miejskie EDC. Jednak nie jest to typ słabeusza. Mamy tu stalowe okładziny, grube ostrze z niskim szlifem i mocną blokadę frame lock. Taki to malutki, niskobudżetowy, kieszonkowy czołg.
CRKT Squid II 2496CVG
Skoro nóż już był kultowy, to co można było w nim poprawić? Zaczynając od głowni (swoją drogą jest większa niż pierwowzór: 68mm ostrego) – mamy niemiecką stal Bohler M390, nierdzewną odporną na pęknięcia i ścieranie z wykończeniem Stonewash.
Grubość ostrza też jest ważna. Wersja II ma 3.81mm (WOW!), a podstawowa tylko 2.69mm. Delikatnie powiększony chwyt to znów stalowe linery, ale dodatkowo pokryte okładkami z brązowej micarty. Dzięki takiej zmianie blokada została zastąpiona wersją liner lock.
Podobnie jak opcja podstawowa, Squid II można otwierać za pomocą obustronnego kołka lub flippera, który działa bardzo płynnie dzięki implementacji autorskiego rozwiązania IKBS – zaprojektowany przez Flavio Ikoma i Ricka Lala system łożyskowania głównej osi ostrza. Co ciekawe nóż ten jest produkowany i wykańczany ręcznie we włoskiej fabryce.
Problemy edycji limitowanych
Columbia River Knife & Tool pokazał, że można wyprodukować w Europie bardzo ciekawą opcję limitowaną sprawdzonego noża, nie dodając do tego zaporowej ceny. Model CRKT Squid II w sklepie producenta kosztuje 185 dolarów. Jednak problem, jak zawsze jest ilość. Obecnie firma CRKT zaplanowała produkcję 500 sztuk edycji limitowanej. Więc albo trzeba liczyć na przychylność losu podczas zamawiania, albo czatować w sklepie internetowym na przycisk „kupuję”. Powodzenia!
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.